снимка: Jeroen Kransen, УикипедияНационалните тържества ще се състоят на историческия връх

...
снимка: Jeroen Kransen, УикипедияНационалните тържества ще се състоят на историческия връх
Коментари Харесай

Честваме 144-та годишнина от Шипченската епопея

снимка: Jeroen Kransen, Уикипедия

Националните тържества ще се състоят на историческия връх в Балкана, където в 12 часа ще стартира формалната част. Проходът Шипка ще остане отворен за придвижване. 

В подножието на паметника на свободата, президентът Румен Радев, който е патрон на честванията, ще одобри почетния строй на Националната гвардейска част и ще приветства хората, изкачили върха, с цел да отдадат респект към починалите български опълченци и съветски войни.

Програмата на Шипка ще стартира в 11 часа с открит урок по история. Колекция от оръжия и униформи, медали, нагръдни знаци и фотографии от историческите събития ще показват от Националното сдружение „ Традиция “. Желаещите ще могат да облекат униформи и да се снимат с пушка в ръце, предава БНР.

Сутринта ще бъде отслужена панихида в Соколския манастир в памет на починалите. От светата обител и от планинската околност Узана над Габрово, както и от град Шипка, към върха ще потеглят туристически походи.

Организиран е публичен превоз от Габрово за искащите да се включат в тържествата. Движението през прохода Шипка остава отворено.

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР